Korigirani bodovni sistemi u evaluaciji preživljenja bolesnika s cirozom jetre uzrokovanom hepatitis B virusom : doktorska disertacija - Babić, Žarko, liječnik; Bilić, Ante, liječnik; Vucelić, Borislav; Hadžić, Nijaz; Kern, Josipa; Palmović, Dragan (Zagreb : Ž. Babić, 1995)
Sažetak: Pratilo se petogodišnje preživljavanje u 75 bolesnika s cirozom jetre uzrokovanom hepatitis B virusom. Dijagnoza je bila postavljena klinički, laboratorijski, ultrazvučno i biopsijom. U ispitivanje je bio uključen 31 ispitanik s kompenziranom cirozom jetre i 44 bolesnika s dekompenziranom cirozom jetre (svi Anti HBe pozitivni). Pet godina preživjelo je 39 ispitanika, a 36 nije (samo 3 ispitanika nisu imala hepatički uzrok smrti). ROC analizom određena je granična vrijednost PIIIP-a i Knodellovog indeksa između skupina živih i umrlih, a iznosila je 26 ng/dl, odnosno 11 bodova. Kanonička diskriminacijska funkcija pokazala je, kao statistički značajne čimbenike prognoze,ascites,PIIIP,bilirubin, PV i Knodellov indeks. Vlastitim izračunavanim korigiranim bodovnim sistemom dobila se najveća točnost prognoze preživljenja od 98,3%.
Dodavanjem PIIIP-a kliničko-histologijskoj klasifikaciji dobio se porast točnosti od 12%, a dodavanjem Childovoj klasifikaciji dobio se porast točnosti od 11%. Dodavanjem PIIIP-a Knodellovom indeksu dobio se porast točnosti 10,6%. Na temelju diskriminacijske analize koja je odabrala parametre (laboratorijske nalaze) najveću točnost (90,6%) dobilo se kada je PIIIP dodan Knodellovom indeksu, ALP-u i bilirubinu, a granične vrijednosti između živih i umrlih izračunane ROC analizom.
Summary: We followed five year survival in the group of 75 hepatitis B virus liver cirrhosis (Anti-HBe pozitive). Diagnosis was achieved after clinical, laboratory, ultrasonographic and pathohistological examination. There were 31 patients with compensated, and 44 ones with decompensated liver cirrhosis. The 39 patients survived for five years, and 36 died during this period (there were only 3 patients with extrahepatical cause of death). ROC analysis determined the threshold value between patients who survived, and those ones who died within 5 years. at 26ng/dl. Dicsriminant canonical function selected ascites, PIIIP, bilirubin, prothrombin, and Knodell index as statistically significant parameters in prognosis of five years survival.
By calculating the score based on the parameters selected by discriminant analysis accuracy was 89,3%. When we added PIIIP to clinicohistological diagnosis, the increase of accuracy was 12% (from 78% to 90%), when added to Pough's score, the increase of accuracy was 11% (from 79% to 90%), and when added to Knodell index, the accuracy increased 10,6% (from 80% to 90,6%). When we calculated with parameters selected by discriminant analysis, three biochemical parameters (ALP, PIIIP, bilirubin) and Knodell index, the best accuracy was obtained 90,6%.
Doktor biomedicinskih znanosti - medicina
mentor: Ante Bilić; Komisija za ocjenu: Boris Vucelić, Nijaz Hadžić, Ante Bilić; Komisija za obanu: Boris Vucelić, Nijaz Hadžić, Josipa Kern, Dragan Palmović, Ante Bilić; datum obrane: 10.10.1995; datum promocije: 18.10.1996.
Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet, Zagreb, 1995
Bibliografija: str. 96-116
Summary
Keywords: Ciroza jetre -- Bolesnici -- Preživljavanje