Utjecaj temperaturnih promjena na mikrostrukturu IPS Empress keramike : doktorska disertacija - Mehulić, Ketij (K. Mehulić, 1996)
Sažetak: Mikrostrukturne odlike staklokeramike leucitnog tipa istražene su primjenom metalografskog mikroskopa, rendgenske difrakcije, FT-IR spektroskopije, Ramanove spektroskopije i pretražne elektronske mikroskopije. Kemijska elementna analiza u uzorcima izvedena je tehnikom EDAX, a mikrotvrdoća izmjerena metodom po Vickers-u. Istraživanja metalografskim mikroskopom pokazala su prisutnost poroziteta u poliranom stanju, dok je u nagriženu stanju jasna prisutnost zrna (kristala), čija veličina ovisi o vrsti i brzini hlađenja. FT-IR i Ramanovi spektri proučavanih staklokeramika bili su slični spektrima silikatnih stakala, koja su sadržavala umrežene metalne ione M3+ (M3+=Al,Fe). U svim uzorcima staklokeramike uočene su dvije IR vrpce malog intenziteta pri 640 i 543 cm-1. Te su IR vrpce nestale pretvorbom staklokeramike u amorfno staklo.