Značaj paramagnetnih kontrastnih sredstava u dijagnostici ekspanzivno infiltrativnih procesa spinalnog kanala magnetnom rezonancijom : doktorska disertacija - Sučić, Zvonimir, liječnik (Z. Sučić, 1995)
Sažetak: Cilj i svrha rada bili su procijeniti jačinu signala različitih intra i ekstramedularnih spinalnih tumora na T1, T2 i postkontrastnim T1 slikama na magnetu male snage (0,2 T). Usporedba mogućnosti nativnih i postkontrastnih slojeva u detekciji i diferencijalnoj dijagnozi različitih spinalnih tumora. Sedamdeset bolesnika sa spinalnim intra i ekstramedularnim tumorima pregledano je magnetnom rezonancijom na magnetu jačine 0,2 T. Kod snimanja se upotrebljavala SR tehnika (SR 500/38 ms) i GR tehnika (GR 500/23 ms, FA 20). SR tehnika praćena je postkontrastnom studijom upotrebom gadolinijuma-DTPA. Nakon aplikacije kontrasta ponovljena je T1 sekvenca. Svi bolesnici snimani su u sagitalnoj i transverzalnoj projekciji. Ispitane su mogućnosti magneta male snage u razlikovanju različitih intra i ekstramedularnih tumora.