Klinička i eksperimentalna istraživanja biomehanike gornjeg nožnog zgloba nakon loma vanjskog gležnja : doktorska disertacija - Šarić, Vedran (V. Šarić, 1996)
Sažetak: Brojnim kliničkim i eksperimentalnim istraživanjima dokazano je da svaka inkongruencija zglobnih tijela uzrokuje promjenu fizioloških intraartikularnih opterećenja i naprezanja, što ubrzava proces degeneracije zglobne hrskavice. Zbog toga traumatolozi nastoje da sve zglobne frakture, posebice na donjim ekstremitetima, gdje su zglobovi izloženi i dinamičkim i statičkim opterećenjima, liječe operacijski. Samo na taj način, anatomskom repozicijom i stabilnom fiksacijom ulomaka, moguće je svesti na najmanju mjeru posljedice koje intraartikularne frakture nose sa sobom.