Interakcija korisnika i elektroničkih baza podataka u knjižnicama: na primjeru korištenja CD ROM tehnike : doktorska disertacija - Jokić, Maja, knjižničarka (M. M. Jokić, 1995)
Sažetak: Svrha je pretraživanja elektroničkih baza podataka u knjižnicama da se korisniku omogući da na brz i jednostavan način dođe do relevantnih radova (referenci) odnosno da riješi svoj informacijski problem. Koliko je informacija za korisnika relevantna, to ovisi o njegovoj kognitivnoj strukturi, individualnim osobitostima i svrsi za koju se obavlja pretraživanje. Cilj ovoga istraživanja bio je da se utvrdi da li postoji razlika između dvije grupe korisnika koji su pokazali različitu razinu samostalnosti u pretraživanju, u načinu interakcije s računalom odnosno bazom podataka. Obje su grupe imale određena iskustva u pretraživanju. Grupa A je tražila tehničku pomoć posrednika (informacijski stručnjak, bibliotekar) dok je grupa B samostalno pretraživala.