Novi pristup rješavanju smanjenja štetnih djelovanja ispušnih plinova cestovnih motornih vozila : doktorska disertacija - Štrumberger, Nada (N. Štrumberger, 1995)
Sažetak: Suvremeni promet predstavlja složen sustav u kojem veliku ulogu imaju cestovna motorna vozila, koja onečišćuju atmosferu i ugrožavaju čovjekov okoliš. Glavni štetni sastojci ispušnog plina jesu ugljik (II) oksid, dušični oksidi (NOx), policiklički aromatski ugljikovodici, čađa i čestice. Težnja je smanjenje štetnih komponenata ispušnog plina cestovnih motornih vozila. Jedno od rješenja jest ugradba odgovarajućeg katalizatora i to za Otto motore trostruki katalizator sa sondom kisika, a za Diesel motore oksidacijski katalizator i filtar za čađu. Kod benzinskih motora dani je odnos gorivo/zrak kao [lambda]. Uz različite vrijednosti lambda mijenjaju se i koncentracije štetnih tvari ispušnih plinova. Svrha ispitivanja bila je pronaći načine, postupke i mjere za smanjenje NOx u ispušnom plinu.