Procjena polimerizacijskog učinka pulsno-laserskog izvora svjetlosti u uzorku kompozitnog materijala : doktorska disertacija - Tarle, Zrinka (Z. Tarle, 1995)
Sažetak: Suvremena, estetska, restorativna stomatologija temelji se na primjeni svjetlosnostvrdnjavajućih kompozitnih smola. Ogovarajući stupanj konverzije, uz minimalno polimerizacijsko skupljanje materijala, osnovna je pretpostavka za ostvarenje klinički uspješnog i postojanog kompozitnog ispuna. Svrha istraživanja bila je usporediti učinak različitih polimerizacijskih postupaka (tri različita standardna polimerizacijska uređaja i pulsni laser valne dužine 468 nm) za hibridne i kompozitne materijale s mikropunilom: - određivanjem stupnja konverzije na površini i na dubinama od 1.0, 2.0 i 3.0 mm Fourier-transform infracrvenom spektroskopijom (FTIR); - usporedbom razlika između najsvjetlije i najtamnije boje istog materijala; - mjerenjem polimerizacijskog skupljanja kompozitnih uzoraka polimeriziranih halogenom žaruljom i pulsnim laserom.