Učinak 2,3 butandion monoksima u uvjetima globalne ishemije, reperfuzije i prolongirane izolacije srca : doktorska disertacija - Boban, Mladen (M. Boban, 1995)
Sažetak: U ovoj studiji ispitivani su izravni učinci na izolirano srce 2,3 butandion monoksima (BDM), negativnog inotropnog agensa koji dovodi do rasprezanja procesa ekscitacije od procesa kontrakcije u srčanom mišiću. Također su određivani zaštitni učinci BDM-a u uvjetima globalne, normotermijske ishemije i reperfuzije, te u uvjetima cjelodnevne hipotermijske izolacije srca. Učinci BDM-a su uspoređeni s učincima verapamila i hlapljivih anestetika halotana i izoflurana, agensa čiji su povoljni učinci u ishemijsko-reperfuzijskom oštećenju miokarda eksperimentalno dobro poznati. Učinci BDM-a na očuvanje izoliranih srca tijekom cjelodnevne hipotermijske perfuzije i ponovnog zagrijavanja, su uspoređeni s učincima otopina koje sadrže povećanu koncentraciju kalija ili sniženu koncentraciju kalcija.