Utjecaj promjena kraniocertvikalnog prijelaza na leđnu moždinu kod reumatoidnog artritisa : doktorska disertacija - Babić-Naglić, Đurđica (Đ. Babić-Naglić, 1995)
Sažetak: RA je bolest koja prvenstveno zahvaća sinovijsko tkivo. Kranicervikalni prijelaz je regija bogata sinovijskim zglobovima i složenim ligamentnim aparatom. Ligamenti atlantoaksijalnog kompleksa ovdje uz potpornu ulogu istovremeno omogućuju i izuzetnu pokretljivost ovog segmenta što pogoduje razvoju RA.Kraniovertebralni prijelaz najdelikatnija je lokalizacija RA zbog blizine osjetljivih neurovaskularnih struktura te je od posebne važnosti pozorna morfološka i funkcionalna evaluacija svih aficiranih struktura. Cilj mojeg rada bio je utvrditi povezanost kliničkih simptoma i radiološke slike s neurofiziološkim i hemodinamskim parametrima. Nadalje,otkriti supkliničke oblike cervikalne mijelopatije proširenim i preciznijim korištenjem somatosenzornih evociranih potencijala te procijeniti udio vertebrobazilarne insuficijencije u kliničkoj slici.