Ispitivanje kolornog vida osoba izloženih toluenu : doktorska disertacija - Zavalić, Marija (M. Zavalić, 1995)
Sažetak: Lanthony-D-15 desaturacijskim testom ispitan je vid za boje u tri skupine radnika; dvije profesionalno izložene toluenu (Skupina O u kokoj je 41, odnosno Skupina N u kojoj su 32 ispitanika) i u 83 ispitanika poredbene, otapalima neizložene skupine. Ispitivano je koji od mjerenih pokazatelja izloženosti toluenu najbolje korelira s oštećenjem kvantitativnog i kvalitativnog vida za boje u ispitivanim skupinama. U statističkoj obradi je korišten Spearmanov rang korelacije, t-test, Mann-Whitney U-test i x2 test. Rezultati rada pokazuju da u poredbenoj, kao i u obe skupine izložene toluenu, ima anomalnih trikromata. U poredbenoj skupini kvalitativno je oštećenje vida za boje najbolje povezano s dobi (p[0,001) i tjedno popijenom količinom alkohola (p[0,0001).