Faria città vecchia e non Lesina : Pietro Hektorović, Cittavvecchiano e non Lesignano - Ljubić, Šime, povjesničar (s. n., 1873)
Raspravu o tome da li je li Faros (kojeg je Ptolemej spomenuo u svoj Geografiji u 2. st.) bio u Hvaru ili u Starom Gradu zaključio je Š. Ljubić ovim djelom (Farija Stari Grad a ne Hvar). Analizirao je sve raspoložive arheološke podatke, pisane izvore i komentare. Ono za što je Ljubić posebno zaslužan, nalazi se u činjenici da je on prvi uočio postojanje pravilne parcelacije zemljišta unutar Starogradskog polja, za kojeg je držao da je ustvari ager colonicus rimske kolonije Farije. Kasnija istraživanja pokazala su da na Hvaru nije postojala rimska kolonija, ali da je otok, pa tako i Stari Grad i Starogradsko polje bilo intenzivno naseljeno u Rimsko doba i to prvenstveno u gospodarskim imanjima (takozvane villae rusticae).