Reise Sr. Majestät des Königs Friedrich August von Sachsen durch Istrien, Dalmatien und Montenegro im Frühjahr 1838. - Biasoletto, Bartolomeo; Gutschmid, Eugen von (Dresden : H. M. Gottschalck, 1842)
Putopis s putovanja Istrom, Dalmacijom i Crnom Gorom saskog kralja Friedricha Augugsta II. iz proljeća 1838. godine, poduzetog radi boljeg upoznavanja biljnog svijeta tih krajeva. Saski je kralj želio ostati nepoznat, pa je putovao pod imenom grofa Hochensteina. Posjetio je Klek, Velebit, Biokovo, Učku i Zmijsko brdo na Pelješcu. Na Učki mu je pratitelj bio Bartolomeo Biasoletto.
Str. [V]-VI: Vorwort / [Eugen von Gutschmid].
Bibliografske bilješke uz tekst.