Dvorana u kuli : Veliki Tabor - Iveković, Oton ([Veliki Tabor], 1921)
Prikaz interijera s kaminom i vratima na desnom, te otvorom i malim prozorom unutar prozorskih niša na preostala dva zida. Strop pokriven drvenim daskama i gredama, a pod popločen.
Lijevo dolje ugljenom: IVEKOVIĆ., na poleđini sredina dolje olovkom: "Dvorana u Kuli"
Crtež pripada tzv. 'Taborskom ciklusu' u kojem prevladavaju motivi životinja, Velikog Tabora, Klanjca i zagorskog pejzaža. Godine 1919. Iveković kupuje Veliki Tabor te tamo živi do 1935., kada seli u Klanjec gdje i umire 1939.
Literatura: Retrospektivna izložba Oton Iveković, Umjetnički paviljon u Zagrebu, urednik Lea Ukrainčik. Zagreb : Umjetnički paviljon, 1996.
Crteži s motivima iz Velikog Tabora su prvi puta predstavljeni u Salonu Ulrich u Zagrebu 1921. godine (izložbe su se redovito održavale do 1931. godine); katalog - http://dizbi.hazu.hr/object/view/aLo3c77npL [citirano: 15.9.2017.]
Keywords: ugljen