Sezonstvo in izseljenstvo v panonskem prostoru : sosedstvo Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije : zbornik razširjenih razprav mednarodne konference [Sezonstvo in izseljenstvo v panonskem prostoru: sosedstvo Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije], Radenci, Slovenija, 22.-25. oktobra 2002 = Seasonal work and emigration in the Panonian space: the neighbourghood of Austria, Croatia, Hungary and Slovenia : proceedings of the International Conference [Seasonal Work and Emigration in the Panonian Space: the Neighbourhood of Austria, Croatia, Hungary and Slovenia], Radenci, Slovenia, 22.-25. October 2002. [Sv. 1] - Mednarodna konferenca Sezonstvo in izseljenstvo v panonskem prostoru: sosedstvo Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije (2002 ; Radenci); Lukšič Hacin, Marina (Ljubljana : Inštitut za slovensko izseljenstvo ZRC SAZU [etc.], 2003)
Summaries.
Sadrži: Migracije i "migracije" u oblikovanju etničke karte panonskog prostora / Mirjana Domini -- Nacionalne manjine u Panoniji kao prežici masovnih migracija stanovništva / Ante Laušić -- Prisilne selitve etničkih skupin in spreminjanje kulturne podobe Prekmurja v 20. stoletju / Metka Fujs -- Prekmurski Slovenci na Trnavski univerzi in Gozdarsko-rudarski akademiji v Banski Štiavnici / Irena Gantar Godina -- Prekmurski Slovenci v Argentini in Urugvaju / Zvone Žigon -- Slovenske redovnice v Franciji : Bistriške šolske sestre - Frančiškanke Brezmadežne / Fanika Kranjc Vrečko -- Arhivski podatki o izseljavanju porabskih Slovencev pred drugo svetovno vojno / Marija Kozar Mukič -- Sezonstvo med porabskimi Slovenci v 19. in 20. stoletju / Katalin Munda Hirnök -- Iseljavanje gradišćanskih Hrvatov u Ameriku / Robert Hajszan -- Posebnosti židovske populacije v panonskem prostoru glede izseljenstva in sezonstva / Franc Kuzmič -- Reprezentacije migracij prekmurskih Romov skozi antropologijo : iz Prekmurja v Vojvodino in Istro / Alenka Janko Spreizer -- Iseljavanje njemačke narodne skupine u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj s područja Slavonije potkraj Drugog svjetskog rata / Vladimir Geiger -- Situacija koroških Slovencev in vpliv narodnih skupnosti na podeželje : primerjava med podeželskimi narodnimi manjšinami - primer koroških Slovencev in Madžarov v Prekmurju / Igor Roblek -- Pogled na zahodni rob - k primerjalnemu preučevanju slovenskega sezonstva / Aleksej Kalc -- Zunanje migracije v Prekmurju v drugi polovici 20. st. / Janez Malčič, Jože Sambt -- Trajne migracije v evropske države / Marina Lukšič Hacin -- Meddržavne in notarnje selitve v Sloveniji po regijah s poudarkom na pomurski in podravski regiji - devedeseta leta / Milena Bevc -- Čezmejne dnevne delovne migracije v slovenskem panonskem prostoru / Jernej Zupančič -- Zaposlovanje in brezposlenost v Pomurju / Etelka Korpič Horvat -- Migracije v panonskem prostoru - zaposlovanje Romov / Vera Klopčič -- Vanek Šiftar o Romih, sezonstvu in izseljenstvu v gradivu Pokrajinskega arhiva Maribor / Slavica Tovšak.
Bibliografske bilješke i bibliografija uz radove
Keywords: vanjske migracije - Slovenija -- vanjske migracije - Hrvatska -- migracije - Srednja Europa -- migracije - nacionalne manjine - Srednja Europa -- migracije - Romi - Srednja Europa -- iseljenici - Hrvati -- iseljenici - Slovenci -- hrvatsko iseljeništvo - zbornik -- slovensko iseljeništvo - zbornik