Nacionalizam : povijest, oblici, posljedice - Wehler, Hans-Ulrich (Zagreb : Naklada Jesenski i Turk, 2005)
Knjiga Hansa-UIricha Wehlera jedan je od rijetkih uspjelih pokušaja obuhvaćanja i sažimanja osnovnih socioloških, politoloških i povijesnih dimenzija vjerojatno najznačajnijeg političkog fenomena 19. i 20. stoljeća, i dok većina autora, posebice na njemačkom govornom području, u pregledima i komentarima ovog tipa izabire samo kratke povijesne epizode ili samo neke dimenzije fenomena, Wehler se odlučuje na prikaz i tumačenje gotovo svih važnijih epizoda i aspekata razvitka nacionalizma. Nacionalizam obuhvaća kao doktrinu ili ideologiju, kao socijalni i politički pokret te kao socijalni i povijesni proces. Na vrlo malom prostoru uspijeva egzaktno prikazati ideološki, politički i socijalni razvitak nacionalizma od njegovih embrionalnih zaćetaka u 16. stoljeću do njegovih suvremenih oblika. Wehler međutim svoj prikaz i raspravu ne zaključuje komentarima suvremenog nacionalizma već se razmišljanjima o potrebi i vjerojatnosti reformi nacija-država aktivno uključuje u diskusiju o »kraju nacionalizma«...

Suvremeni transnacionalni procesi i supranacionalne formacije (poput Europske unije) relativiziraju dosege i značaj nacija--država i nacionalnog suvereniteta te postgju neizostavni dio političkog ali i svakodnevnog života i iskustva. Knjiga Hansa-UIricha Wehlera stoga se objavljuje u iznimno značajnom trenutku jer omogućuje poimanje i razumijevanje ideja i procesa koji su obilježili prošlo stoljeće te čije će konsekvence utjecati i na trenutni socijalni i politički razvitak.
Prijevod djela: Nationalismus
Str. 151-159: Bibliografija
Keywords: nacionalizam; nacija; politička sociologija