Nacionalizam : povijest, oblici, posljedice - Wehler, Hans-Ulrich (Biblioteka Znanost u džepu, 2005)
Knjiga Hansa-UIricha Wehlera jedan je od rijetkih uspjelih pokušaja obuhvaćanja i sažimanja osnovnih socioloških, politoloških i povijesnih dimenzija vjerojatno najznačajnijeg političkog fenomena 19. i 20. stoljeća, i dok većina autora, posebice na njemačkom govornom području, u pregledima i komentarima ovog tipa izabire samo kratke povijesne epizode ili samo neke dimenzije fenomena, Wehler se odlučuje na prikaz i tumačenje gotovo svih važnijih epizoda i aspekata razvitka nacionalizma. Nacionalizam obuhvaća kao doktrinu ili ideologiju, kao socijalni i politički pokret te kao socijalni i povijesni proces. Na vrlo malom prostoru uspijeva egzaktno prikazati ideološki, politički i socijalni razvitak nacionalizma od njegovih embrionalnih zaćetaka u 16. stoljeću do njegovih suvremenih oblika. Wehler međutim svoj prikaz i raspravu ne zaključuje komentarima suvremenog nacionalizma već se razmišljanjima o potrebi i vjerojatnosti reformi nacija-država aktivno uključuje u diskusiju o »kraju nacionalizma«...