Strah na Zapadu : (od XIV do XVIII) veka : opsednuti grad. Sv. 2 - Delumeau, Jean (Biblioteka Theoria ;, 1987)
Ovo je drugo izdanje ovog djela u nas, a predhodno je objavljen i "Greh i strah" od istog autora, koji se pozabavio povijesnim pojmom straha, tako važnim za današnjeg čovjeka. Podnaslov knjige "Opsjednuti grad" znači Crkvu, odnosno vlast koju ona želi zadržati. Zato se Delemeau posebno i pozabavio dekristijanizacijom u brojnim svojim djelima i obradio sve strahove, od eshatološkog, duhova, đavola, hereze, do raznih vrsti represija itd. Sve to vrijedi proučiti i povijesno i psihološki u društvenom kontekstu, kako ga tumače spomenute knjige.