Orijentalizam - Said, Edward W. (Konzor, 1999)
Knjiga se temelji na razmatranju onoga što se stoljećima smatralo nepremostivim ponorom između Istoka i Zapada. Autorov cilj je bio dovesti u pitanje poimanje da različitost podrazumijeva neprijateljstvo, te ustanoviti novi prisup podijeljenosti naroda i kultura. Istraživanje se ponajviše usredotočuje na analizu stupnja do kojega je zapadna znanost u svojem bavljenju orijentalnim temama podrazumijevala onu vrstu odnosa prema Orijentu koja je obilježena političkom i materijalnom prevlašću Zapada nad Istokom. Knjiga je prvi put objavljena 1978. godine i smatra se ključnim mjestom u razvoju postkolonijalnoga teoretskog diskursa.