Otok gipsanih svetaca : antologija irske kratke priče - Jordan, Neil (Biblioteka Živi jezici, 2004)
Zbirka objedinjuje tekstove dvadeset irskih pisaca, pripadnika mlađe generacije (rođenih nakon 1960. godine). Bez obzira na tematsku raznolikost (pitanja ljubavi, spolnosti, generacijskih razlika, odnosa unutar obitelji, ekonomske emigracije, neželjene trudnoće, utjecaja suvremene popularne kulture), kroz sve se priče provlači zajednička misaona potka - propitkivanje uvriježenih tradicijskih uvjerenja o irskom identitetu i obznanjivenje nekih iskustava koja su ranije bila tabuizirana te otvaranje prema raznim suvremenim strujanjima.