Ljudi iz Želara - Legátová, Květa (Biblioteka Kaleidoskop, 2004)
Roman ove popularne češke spisateljice priča je o sukobu dvaju različitih svjetova i dvoje posve drukčijih ljudi. Liječnica Eliška, kako bi umakla nacistima, prisiljena je postati osoba s potpuno novim identitetom i skloniti se u selo Želary u zabitim planinskim predjelima Moravske, kamo će je odvesti njen pacijent Joza. U takvu okruženju autorica postupno gradi i razvija odnos između njih dvoje - moderne intelektualke i nepatvorenog gorštaka s dušom djeteta. Složenu emocionalnu paletu svojih likova - od strahova i sumnji do ljubavi koja se rađa iz potrebe preživljavanja, autorica upotpunjuje panegiričkim opisima pejsaža koji slave ljepotu i netaknutost predjela u kojima se radnja odvija.