Traktat o ljuštenju graha - Myśliwski, Wiesław (Biblioteka Cicero, 2015)
Roman Traktat o ljuštenju graha suvremenoga poljskog i europskog književnog klasika Wiesława Myśliwskoga, za koji je autor 2007. godine po drugi put dobio veliku poljsku književnu nagradu NIKE, svojevrsna je ispovijest glavnoga junaka koji, u monologu upućenom tajanstvenom došljaku tijekom jednoga dana provedenog u zajedničkom ljuštenju graha, svodi račun svoga života. Pritom opisuje traumatične doživljaje iz vremena rata, razdoblje mladenačkih iluzija i strasti, godine »učenja i potucanja«, traženje zarade u tuđini i sviranje saksofona te napokon – povratak u zemlju. Ovaj majstorski konstruiran roman u kojemu se prepleću vremenske perspektive pokušaj je pronicanja skrivenih smislova ljudske sudbine. Autor nastoji otkriti odnos između slučaja i predodređenja, stvarnoga i prividnoga postojanja, običnoga života i ludila.