Neke značajke urbanih dijalekata Pescare : studentska populacija i populacija srednjih godina - Deželjin, Vesna (Array, 2014)
Sociolingvistička je slika Italije složena, što je ponajprije posljedica velikog utjecaja horizontalnih dijalekata koji su još u prvoj polovici dvadesetoga stoljeća u mnogim krajevima u potpunosti dominirali nad talijanskim jezikom. Iako su mnoge urbane sredine, poglavito one manje, dobro očuvale, a mnoge i njeguju, svoje dijalektalne značajke, sveučilišni gradovi u kojima je migracija povećana unutar vertikalnih dijalekata odražavaju i osobitosti jezika studentske populacije. Istraživanjem provedenim na Sveučilištu „Gabriele d'Anunzio“ u gradu Pescari (pokrajina Abruzzo), pokazuju se neke osobitosti jezika studenata u odnosu na iste značajke jezika starije generacije.