Konzerviranje u Hrvatskoj od 1945. do 1964. godine - Špikić, Marko (2014)
U predavanju je bilo riječi o nastanku sustava zaštite spomenika u socijalističkoj Hrvatskoj, od svršetka Drugoga svjetskog rata do uspostave nacionalnih konzervatorskih ustanova i donošenja Mletačke povelje o konzerviranju i restauriranju spomenika i spomeničkih cjelina 1964. godine. Dvije vremenske granice odabrane su ne samo zbog potrebe za komparativnim sagledavanjem ideja i ostvarenja hrvatskih konzervatora u odnosu na europske, već i zbog potrebe da se izgradnja sustava sagleda u političkom vremenu, od katarze, prevrata i ratnih trauma do ekonomskog i administrativnog konsolidiranja i internacionalizacije posla. U predavanju je razmotren odnos visoke politike prema kolektivnom pamćenju i institucionalnom očuvanju ili restauriranju kulturne baštine, odjek toga neizbježnog diktata u konzervatorskoj etici naraštaja koji se afirmirao nakon rata, a raspravljen je i odnos metodološke tradicije i inovacije na republičkoj razini. U predavanju su navedeni glavni protagonisti, konzervatorske koncepcije, tekstovi i restauratorske izvedbe u Narodnoj Republici Hrvatskoj.