Oltari u župnoj crkvi sv. Ladislava u Pokupskom – prilog tipologiji arhitekture oltara u XVIII. stoljeću - Botica, Dubravka (Array, 2014)
Sažetak: Ansambl glavnoga, te bočnih oltara posvećenih sv. Mariji i sv. Josipu (1739.) u svetištu i prostoru svođenoga slavoluka župne crkve u Pokupskom, plijeni pozornost vrsnoćom umjetničke zamisli kao i neuobičajenim ikonografskim programom. Cjelina, kojoj valja pribrojiti i propovjedaonicu, te skulpture oltara sv. Križa, dio je velike narudžbe zagrebačkoga biskupa Jurja Branjuga koji je u Pokupskom, između 1736. i 1739. godine dao podići novu crkvu posvećenu osnivaču biskupije sv. Ladislavu kralju. Oltari, djelo drvorezbarske radionice koja je pod biskupovim pokroviteljstvom djelovala na zagrebačkom Kaptolu tijekom prve polovice XVIII. stoljeća, svojim arhitektonskim rješenjima i inovativnim ornamentalnim repertoarom suvremenu produkciju sjeverozapadne Hrvatske povezuju sa srednjoeuropskom umjetničkom tradicijom, a svoj odjek pronalaze u ostvarenjima drugih zagrebačkih umjetnika poput Josipa Weinachta, Antuna Reinera i Antuna Frenje Risnera. Ikonografski aspekti glavnoga oltara nadovezuju se pak na specifičnu ikonografiju sv. Ladislava kralja, razvijenu u krugu kaptolskih naručitelja krajem XVII. i početkom XVIII. stoljeća.