Aspekti pojma igre u estetici i antropologiji - Škorić, Gordana (Array, 2014)
Na temelju Kantovog razumijevanja estetičkog pojma autonomije i igre zanimat će nas daljnje razvijanje tih pojmova kod Schillera ("čovjek je najviše on sam kada se igra") i to u pravcu antropologije (ali i filozofije povijesti). U dvadesetom stoljeću u okviru filozofske antropologije to dalje razvija Plessner te će biti riječi o njegovom pojmu dostojanstva, kao i uloga u igri. Ambivalentnost igre kod Plessnera povezana je i sa skeptičnim odnosom prema radikalnom ozbiljenju utopija, što se može usporediti i s nekim kasnijim Derridinim srtavovima. U kontekstu povezivanja pojma igre i antropologije bit će riječi i o povezivanju pojma igre i onog "conditio humana" kod Gehlena ("Čovjek")