Reading a fifteenth-century archival document - Bratičević, Irena (Array, 2014)
Radionica iz paleografije dotaknula se tek nekih od aspekata proučavanja u ovoj pomoćnoj povijesnoj znanosti. Kao predložak poslužio nam je rukopis kojemu se zna i vrijeme i mjesto nastanka – potječe iz samog početka petnaestog stoljeća, a nastao je u Kancelariji Dubrovačke Republike. Riječ je o sudskom zapisu na latinskome jeziku, iz registra Tužbe kaznenog prava ili knjiga kaznenog prava (Lamenta de criminali sive Liber maleficiorum), koji je dio povijesne građe pohranjene u Državnom arhivu u Dubrovniku, a pisan je kancelarijskom goticom. Studenti su se tijekom radionice upoznali s najvažnijim značajkama toga tipa pisma, osobinama rukopisa kao što su interpunkcija i abrevijacije, te vrstama oštećenja papira. Zatim smo zajedno pokušali pročitati i transkribirati, prevesti i razumjeti latinski tekst. On govori o incidentu u jednoj od dubrovačkih krčmi, te je i u sadržajnom smislu zanimljivo svjedočanstvo o svakodnevnom životu u kasnosrednjovjekovnom Dubrovniku.