The humanists of Dubrovnik - Rezar, Vladimir (Array, 2014)
Dubrovnik će dah humanizma najprije osjetiti potkraj 14. st., kad ondje u državnoj službi kraće vrijeme boravi uvaženi talijanski erudit Ivan Conversini. U Gradu će novo duhovno ozračje snažnije zaživjeti tek polovinom 15. st., otkad se, počevši od mletačkog humanista Filipa de Diversisa pa nadalje, na čelu dubrovačke škole izmjenjuju ugledni strani, ali i domaći poučavatelji slobodnih vještina. Svoj će pak vrhunac dubrovački humanizam dosegnuti i istaknute domaće literarne predstavnike dati krajem 15. i u prvoj polovini 16. st., kad nastaje glavnina antikom nadahnutih ostvarenja dubrovačkih majstora pisane latinske riječi. Upravo na stvaralaštvo tih Dubrovčana, među kojima se posebno ističu Karlo Pucić, Ilija Crijević, Jakov Bunić, Damjan Beneša i Ludovik Crijević Tuberon, osvrće se ovaj rad, koji pokušava književnu ostavštinu dubrovačkih autora staviti u kontekst europske humanističke produkcije onoga doba.