Eufemizam i disfemizam lice su i naličje iste medalje - Pasini, Dinka (Array, 2015)
U članku se govori o pojmu disfemizma koji se u literaturi pojavljuje uz već uvriježen i općepoznat pojam eufemizma, i to u retorici i stilistici. U semantici se pojmu disfemizma približila Bernardina Petrović baveći se tzv. sinonimičnošću i tvrdeći da su eufemizmi suprotstavljeni vulgarizmima (Petrović, 2005). Rad obuhavaća definiciju disfemizma i njegov suodnos s eufemizmom, strategije kojima se služi i primjere poput disfemizma 'Balkan' i eufemizma 'jugoistočna Europa'. Kako je riječ o sinonimima na sintagmatskoj razini uvjetovanim kontekstom, u članku se zaključuje o prisutnosti/izostanku disfemizama u pojedinim funkcionalnim stilovima.