Zoomorfne i antropomorfne figure u znanstvenofantastičnome filmu i filmu strave - Lučić, Krunoslav (Array, 2014)
Rad iz očišta kulturne animalistike, tj. kulturne zoologije i teorije filmskoga žanra problematizira vrstovnu razliku ljudsko/ životinjsko u znanstvenofantastičnom filmu i filmu strave i užasa. U prvom se dijelu rada ocrtava mogući metodološki spoj između kulturne animalistike i teorije filmskoga žanra, dok se u drugom dijelu rada ocrtavaju konfiguracije životinjskih, ljudskih i liminalnih figura koje se pojavljuju u različitim vrstama filmova, a osobito u dvama podtipovima žanra filmske fantastike. Osim što se u drugom dijelu rada ističu nužne karakteristike filma strave, poput čudovišnosti, prijetnje i transgresije temeljnih bioloških odrednica vrste, također se ističe važnost zoomorfizacije ljudskih figura i antropomorfizacije životinjskih figura. U trećem se dijelu rada razrađuje odnos između tih zoomorfnih i antropomorfnih figura te zapleta i narativne strukture čiju okosnicu uvijek čine ljudski protagonisti. Osobito se ističe narativna i simbolička ovisnost liminalnih figura, na granici ljudskog i životinjskog, i heteroseksualnog ljubavnog zapleta koji je s njima u vezi.