Prijelaz iz pleistocena u holocen u pećini Vlakno na Dugom otoku (Dalmacija, Hrvatska) : litička perspektiva - Vukosavljević, Nikola (Array, 2014)
U ovom radu predstavljamo rezultate analize litičke industrije iz pećine Vlakno otkrivene u iskopavanjima 2004. i 2007. godine. Radiokarbonski datumi smještaju analiziranu litičku industriju u vrijeme prijelaza iz pleistocena u holocen. Tehnološka i tipološka obilježja litičke industrije pokazuju kontinuitet tijekom navedenog prijelaza. Vrlo jasan kontinuitet može se pratiti i u nabavi sirovine uz određene razlike između kasnoga gornjeg paleolitika i mezolitika koje su mogle biti uvjetovane promjenama u okolišu. Određene prilagodbe lovaca skupljača iz Vlakna na nove okolišne uvjete mogu se pratiti kroz značajniju ulogu morskih izvora prehrane i kopnene malakofaune u strategijama preživljavanja tijekom mezolitika. Pećina Vlakno korištena je kao bazni logor manje grupe lovaca skupljača u vremenu prijelaza iz pleistocena u holocen.