Projekt: "Kasni musterijen na istočnom Jadranu - temelj za razumijevanje identiteta kasnih neandertalaca i njihovog nestanka" : sažetak 1. godine istraživanja - Karavanić, Ivor (Array, 2014)
Neandertalci odnosno njihovi biološki i kulturni ostaci imaju veliki odjek u svijetu znanosti. Kraj srednjeg paleolitika, nestanak neandertalaca i pojava anatomski modernih ljudi predstavljaju jednu od najintrigantnijih znanstvenih rasprava u arheologiji i paleoantropologiji (Cartmill i Smith 2009). Obitavanje kasnih neandertalaca dobro je dokumentirano u Hrvatskom zagorju (Higham sur 2006.). Iako fosilni ostaci neandertalaca nisu pronađeni u Dalmaciji, mnogobrojna nalazišta s izrađevinama srednjeg paleolitika svjedoče o njihovom boravku na tom prostoru. Štoviše, rezultati kronometrijskog datiranja musterijenske kulture stavljaju dalmatinske neandertalce prije i u vrijeme pojave anatomski modernih ljudi u Europi (Churchill i Smith 2000 ; Rink et al 2002 ; . Smith dr. 2005 ; . Trinkaus 2005 ; Peresani 2008 ; Cartmill i Smith 2009, Higham sur 2011 ; . Benazzi sur 2011). Musterijenska industrija i faunistički ostaci pogodni su za utvrđivanje identiteta kasnih neandertalaca i rekonstrukciju njihova ponašanja. Projekt, koji financira Hrvatska zaklada za znanost, usmjeren je na iskopavanja srednjopaleolitičkih nalazišta Dalmacije, koja su nedovoljno istražena, te pronalaženje novih nalazišta. Predviđena su trogodišnja sustavna iskopavanja Velike pećine u Kličevica kod Benkovca, probna iskopavanja Matatine pećine i lokaliteta na otvorenom - Giljanovići iznad Kaštela, nastavak istraživanja podvodnoga paleolitičkog nalazišta Kaštel Štafilić te rekognosciranje zaleđa Kaštela i dijela Ravnih Kotara. Usporedba dobivenih rezultata s drugim musterijenskim nalazištima u jadranskoj regiji i središnjoj Europi pokazati će sličnosti i razlike između neandertalskog ponašanja u dvije različite ekološke zone. Uz utvrđivanje kronologije, industrijske varijabilnosti i osnovne paleoekologija srednjeg paleolitika Dalmacije, unaprijediti će se razumijevanje života i mobilnosti srednjopaleolitičkih lovaca, te pružiti dodatni podaci o prilagodbi neandertalaca u Europi.