Prva međunarodna konferencija o Frani Petriću - Veljak, Lino (Array, 2014)
U gradu Cresu na istoimenom otoku održana je u organizaciji Instututa za filozofiju u Zagrebu (tada Odjela za povijest filozofije Centra za povijesne znanosti Sveučilišta u Zagrebu) na čelu s njegovim predstojnikom Vladimirom Filipovićem od 24. do 26. travnja 1979. prva međunarodna konferencija o Frani Petriću. Time je obilježena 450. obljetnica Petrićeva rođenja. Na konferenciji su sudjelovali i značajni filozofi i znanstvenici iz Njemačke, Italije, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Gotovo svi referati objavljeni su zajedno s uvodnom riječju glavnog organizatora Vladimira Filipovića u dvobroju Priloga za istraživanje hrvatske filozofske baštine za 1979. godinu (br. 9.-10.). Taj simpozij predstavlja prekretnicu u povijesti istraživanja Petrićeva opusa, ali i općenito u povijesti istraživanja hrvatske filozofijske baštine. Zahvaljujući simpoziju ta se istraživanja internacionaliziraju. Na simpoziju je dominirao interdisciplinaran pristup istraživanju renesansne filozofije (uz prvenstvo povijesnofilozofijskog pristupa), a simpozij se također mora vrednovati kao odlučan moment pretpovijesti današnjih creskih Dana Frane Petrića. Ovaj prilog nudi kako na temelju osobnih sjećanja autora, tako i arhivskoga istraživanja kao i uvida u relevantnu literaturu - pokušaj rekonstrukcije konteksta i značenja prve konferencije o Petriću.