Tražitelji azila kao prijetnja - Petrović, Duško; Pozniak, Romana (2014)
Posljednjih dvadeset godina u državama članicama Europske unije, kao i u ostalim razvijenim industrijskim državama, migranti, izbjeglice i tražitelji azila uglavnom se doživljavaju kao sigurnosna prijetnja. Zamjetna je tzv. „sekuratizacija migracija“, odnosno proces u kojem politikama (policies) migracija i azila dominiraju sigurnosni diskursi i pripadajuće sigurnosne tehnike.
Pri djelovanju sigurnosnih tehnika zabilježene su pojačane represivne i sigurnosne mjere. Članak detaljnije analizira represivne prakse u zemljama Europske unije. U Hrvatskoj su represivne prakse analizirane na primjeru Prihvatilišta za tražitelje azila hotel Porin.
Autori nude i nekoliko objašnjenja o nastanku tih praksi vezujući ih uz procese depolitizacije suvremenih liberalno-demokratskih društava.
Keywords: azil; sigurnost; sigurnosne tehnike; zajednice nesigurnosti; migracije