Ima li potrebe za kriminalističkim profiliranjem u prevenciji/ublažavanju posljedica kriznih situacija u RH? - Zarevski, Predrag (Array, 2014)
Premda je RH u većini aspekata zemlja niskog rizika od kriznih situacija izazvanih ljudskim čimbenicima, u radu se raspravlja može li poznavanje kriminalističkog profiliranja pomoći u prevenciji, odnosno smanjivanju štete kad se javi krizna situacija tog tipa. Kad policijska analitika ne pomaže, osobito stoga što se ne nazire neki od klasičnih motiva (novac, osveta, ljubomora i sl.), već sve upućuje na sociopatološku strukturu ličnosti počinitelja, javlja se potreba za profiliranjem. Najznačajniji slučajevi za profiliranje su kad se pretpostavlja da je riječ o serijskim zločinima, tj. da su posljedica djelovanja jedne osobe na dosljedan način. Primarni je cilj profiliranja pomoći lokalnoj policiji u ograničavanju liste osumnjičenih, tako da mogu sredstva usmjeriti gdje je najkorisnije. Profiliranje ne identificira određenog osumnjičenika, već profileri skiciraju opći psiho-socio-biografski opis počinitelja. Druga ključna primjena profila jest kad je potrebno proaktivno djelovanje. To znači dopustiti javnosti da postane partner u rješavanju zločina/krize. Nepoznati osumnjičenik možda je pokazao neku vrstu neobičnog ponašanje pred nekim tko ga poznaje ili čak tko mu je blizak. Naizgled nevažni detalji mogu upotpuniti slagalicu i dovesti do rješenja slučaja. S obzirom na tip vegetacije i vruća sušna ljeta prevencija požara u RH je potencijalno vrlo značajno područje za profiliranje. Slijede ga po značaju profiliranje pripadnika ekstremističkih navijačkih i političkih skupine, jer u situaciji ekonomske krize i krize morala, razne ekstremističke skupine imaju veću vjerojatnost javljanja i djelovanja. Na koncu se na primjeru slučaja nestanka Antonije Bilić i zabrinutosti nacije koja je imala obilježja krize, jer se nije naziralo rješenje slučaja unatoč velikom angažmanu ljudskih i materijalnih resursa, raspravlja značaj kriminalističkog profiliranja u određenim oblicima upravljanja kriznim situacijama. [HRV]