Hrvatski dijalektni frazemi koji kao sastavnice imaju naziv životinje i glagol tipa gledati - Frančić, Anđela (Array, 2014)
Iz frazeološke građe prikupljene terenskim istraživanjem u govorima svih triju hrvatskih narječja izdvojeni su oni frazemi koji u svojoj strukturi sadržavaju naziv životinje te glagol gledati i njegove varijante. Raščlamba je pokazala da među tim frazemima dominiraju oni poredbene strukture te da imaju uglavnom negativnu konotaciju koja kadšto biva pojačana pejorativnim značenjem glagolske sastavnice frazemske strukture (npr. blejati, buljiti, kudriti), odnosno svez-ama sastavljenim od semantički nekompatibilnih elemenata (npr. bijela vrana). Ukazuje se navarijantnost pojedinih sastavnica frazema proizišloj iz dijalektnih značajka govora u kojima su potvrđeni.