Različito i jednako u hrvatskim biblijskim prijevodima - Jelaska, Zrinka (2014)
U radu se raspravlja o jezičnim obilježjima različitih suvremenijih hrvatskih prijevoda biblijskih tekstova. Građa su dvadesetak različitih prijevoda i njihovih bitnije promijenjenih inačica, od kojih su sedam u okviru prijevoda cijele Biblije: Šarićeve, Zagrebačke, Djakoviće, Jeruzalemske, Franjevačke, Varaždinske, Vrtarićeve. Proučavaju se ista, bliska i različita rješenja tekstova i pokušava na odabranim primjerima pokazati kako oni grade značenje teksta ove književne, ali i vjerske knjige. Raspravlja se i dvije teškoće: pitanju prijevodnoga predloška i autorstvo prijevoda, odnosno problemu mijenjanih prijevoda koji su katkada različitiji od prijevoda različitih autora.
HRV