Hrvatska nacionalna srednjovjekovna arheologija do sredine 20. stoljeća – ideje budućnosti sputane vremenom - Bilogrivić, Goran (2014)
Ranosrednjovjekovna arheologija u Hrvatskoj, odnosno onaj njezin segment koji se danas naziva "nacionalnom", počinje se razvijati 1885. godine. Kroz nekoliko narednih desetljeća arheološka istraživanja se odvijaju uglavnom kroz djelovanje arheoloških (starinarskih) društava i karakterizira ih veliki zanos u prikupljanju nalaza, često uz manju stručnost pri iskopavanju i interpretaciji. Među najzaslužnijima za mnoge značajne pomake u istraživanju ranog srednjeg vijeka u Hrvatskoj, od dvadesetih godina 20. stoljeća, bio je Ljubo Karaman. Premda čvrsto ukorijenjen u duhu vlastita vremena, u svojim je radovima iznosio mnoge napredne misli, koje su sasvim u skladu s danas aktualnim razmišljanjima u medievistici. Ovdje će biti istaknute neke od njih, prvenstveno one povezane s pitanjem etniciteta u ranome srednjem vijeku.
Projekt MZOS
HRV