Hrvatska kuna kao nacionalni simbol: mišljenja hrvatskih građana o uspostavi državne valute 1990ih i njenoj današnjoj upotrebi - Trako Poljak, Tijana (Array, 2014)
Tijekom uspostave suverene hrvatske države 1990ih došlo je do dvije promjene državne valute: 1991. godine iz jugoslavenskog dinara u hrvatski dinar (HRD), te 1994. godine u hrvatsku kunu (HRK). U znanstvenoj literaturi o nacionalnoj simbolici, valuta se smatra sastavnim referencijalnim simbolom u nacionalnom simboličkom registru uz takve simbole kao što su državna zastava, himna, blagdani, spomenici, itd. (A. D. Smith 1991, 77). U empirijskom istraživanju 2013. godine ispitivali smo upravo značenja koja hrvatski građani pridaju hrvatskoj kuni kao referencijalnom nacionalnom simbolu, a ne samo kao funkcionalnom platežnom sredstvu - novcu. Korišten je kvalitativni pristup metodom polu-strukturiranih dubinskih intervjua, na namjernom uzorku 85 građana diljem Hrvatske. Rezultati ukazuju na podvojenost među građanima koji ju shvaćaju kao i referencijalni i funkcionalni simbol, dok ju dio vidi isključivo kao platežno sredstvo. Podvojenost postoji i između pridavanja pozitivnih ili negativnih asocijacija hrvatskoj kuni kao referencijalnom nacionalnom simbolu, u vrijeme njenog uvođenja 1990ih i danas.