Percipirani roditeljski utjecaj na sliku tijela u adolescenciji - Erceg, Inja (Array, 2014)
Komentari i zadirkivanje zbog izgleda bitan su čimbenik nastanka i održavanja nezadovoljstva tijelom koje se odnosi na raskorak između percipiranog i idealnog tjelesnog izgleda. Taj raskorak u adolescenciji postaje izraženiji zbog velikih razvojnih promjena na tjelesnom planu koje se u tom razdoblju javljaju. Uz vršnjake, obitelj ima značajnu ulogu u tjelesnom samopoimanju adolescenata te, iako predstavljaju snažan izvor socijalne podrške, mogu utjecati na razvoj zabrinutosti zbog tjelesnog izgleda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi razlike u važnosti koju adolescentne djevojke i mladići pridaju mišljenju roditelja o njihovom tjelesnom izgledu, ispitati razlike u percipiranom utjecaju majke i oca na njihovu sliku tijela, kao i ispitati postoji li povezanost učestalosti roditeljskih komentara o tjelesnom izgledom sa zadovoljstvom tijelom adolescenata. U istraživanju je sudjelovalo 532 učenika i učenica srednjih škola s područja grada Zagreba i Velike Gorice dobnog raspona od 16 do 19 godina (M=17.54, SD=.629 ; 55% djevojaka). Utjecaj roditelja na sliku tijela procijenjen je Upitnikom percipiranih sociokulturalnih utjecaja na sliku tijela i promjenu tjelesnog izgleda (McCabe i Ricciardelli, 2002), a zadovoljstvo tijelom Inventarom slike tijela i promjene tjelesnog izgleda (Ricciardelli i McCabe, 2002). Rezultati istraživanja pokazuju kako djevojke u odnosu na mladiće veću važnost pridaju majčinom mišljenju o njihovom tjelesnom izgledu u cjelini, dok mladići jednaku važnost pridaju i majčinom i očevom mišljenju. Majke u većoj mjeri potiču na mršavljenje svoje kćeri nego sinove što također čine češće od očeva. Međutim, i majke i očevi češće potiču sinove nego kćeri na povećanje i učvršćivanje mišića, dok razlika u čestini njihova poticanja na povećanje tjelesne težine/debljanje kćeri i sinova nije pronađena. Majčini i očevi komentari i poticaji na mršavljenje negativno su povezani sa zadovoljstvom tijelom u cjelini te zadovoljstvom tjelesnom težinom njihovih kćeri, dok su kod sinova s njima nisko negativno povezani samo očevi poticaji na mršavljenje. Komentari i poticaji oba roditelja na povećanje tjelesne težine pozitivno su povezani sa zadovoljstvom tijelom i tjelesnom težinom kod djevojaka, no negativno kod mladića kod kojih su s njima negativno povezani i poticaji roditelja na povećanje mišićavosti. Ovi nalazi upućuju na važnost provedbe preventivnih programa s ciljem osvještavanja roditeljskog utjecaja na sliku tijela kod adolescenata oba spola.