Modeli latentnih promjena u analizi korelata intraindividualnih razlika u mjerama emocionalne inteligencije - Buško, Vesna (Array, 2014)
Rad se bavi analizom korelata intraindividualnih promjena u dimenzijama EI tijekom rane adolescencije. Mogućnosti primjene nekoliko klasa modela strukturalnih jednadžbi na analize inter- i intraindividualnih varijacija u mjerama EI bit će demonstrirane na podacima proizašlim iz longitudinalnog istraživanja razvojnih aspekata konstrukta emocionalne inteligencije (EI) konceptualiziranog unutar modela sposobnosti (Mayer i Salovey, 1997). Empirijski podaci prikupljeni su u tri točke mjerenja unutar 18-mjesečnog intervala na uzorku od 369 učenika oba spola i dobi od 10 do 15 godina. U skladu s pretpostavkama teorije latentnih crta i stanja (Steyer i sur., 1992) formulirano je i testirano nekoliko modela strukturalnih jednadžbi koji omogućuju procjene relativnog udjela individualno-dispozicijskih odnosno situacijskih i interakcijskih činitelja u mjerama ispitanih dimenzija EI. Procijenjene vrijednosti parametara odabranih modela i pripadajući koeficijenti konzistencije i situacijske specifičnosti jasno pokazuju da i dispozicijski i situacijski odnosno interakcijski činitelji mogu objasniti značajne dijelove varijance rezultata u svim korištenim instrumentima. Provedeni su, nadalje, postupci modeliranja latentnih intraindividualnih promjena (npr. Steyer, Eid i Schwenkmezer, 1997) i testirane hipoteze o ulozi nekih demografskih činitelja, mjera ličnosti i kognitivnih sposobnosti kao antecedenata ili korelata interindividualnih razlika u promjenama na mjerama EI dimenzija. Mjere verbalnih sposobnosti i spol sudionika pokazali su se značajnim prediktorima promjena na upotrebljenim mjerama EI dimenzija.