Povijesnost razumijevanja i kritika tradicije - Babel, Krešimir (Array, 2014)
Poznata rasprava između Gadamera i Habermasa o tradiciji, autoritetu i kritici svoj je vrhunac dostigla 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća uključivši veći broj istaknutih autora. No njezine središnje točke nisu izgubile na važnosti te se na različite načine reaktualiziraju u suvremenim teorijskim promišljanjima. Habermasovo ukazivanje na ograničenja filozofske hermeneutike zbog podcjenjivanja moći refleksije i potrebu za kritičkim proširenjem hermeneutičke teorije, te Gadamerovo ustrajavanje na važnosti djelatne povijesti i autoriteta tradicije za dijaloški pojmljeno razumijevanje samo su neka od mjesta koja zahtijevaju nova razmatranja u suvremenom povijesnom, društvenom i političkom kontekstu. U ovome radu nastojat ću implikacije ove rasprave dovesti u vezu s pitanjima mogućnosti i okvira uspostave međukulturnog dijaloga te moguće uloge kulturnih tradicija u promišljanjima izazova globalizirajućeg svijeta 21. stoljeća.