"Danas jesmo, sutra nismo" - prilog problematiziranju hapaksa u hrvatskome jeziku - Skelin Horvat, Anita (Array, 2014)
Hapaksi legomena (okazionalizmi, prigodnice) vrlo su zanimljiv skup neologizama, jer se radi o leksičkim elementima koji se obično javljaju samo jednom u nekom zadanom korpusu. To su riječi koje najčešće nalazimo u literarnim djelima, ali isto tako mogu nastati iz potrebe za imenovanjem kakva predmeta ili pojave u nekom danom trenutku i u određenom kontekstu. One obično nisu dijelom rječnika nekog jezika i to je važan element za definiranje hapaksa. S druge strane, teško je odlučiti gdje postaviti granice i hoćemo li kao hapaks definirati i one riječi koje su se jednom pojavile u medijskim tekstovima a koje, zbog utjecaja što ih mediji mogu izvršiti, imaju mogućnost postati dijelom rječnika neke zajednice. U ovom se radu analizira korpus sastavljen od hapaksa sakupljenih u novinskim i medijskim (ponajprije internetskim) tekstovima na hrvatskome jeziku. Analizom značenja i tvorbi kao i konteksta u kojemu su se te riječi pojavile pokušava se problematizirati i sam koncept hapaksa.