Bioetičke teme u Hrvatskoj u 19. stoljeću - Zagorac, Ivana (Array, 2014)
U izlaganju će biti predstavljeni rezultati istraživanja pojavnosti i načina obrade bioetičkih tema u najranijim tiskovinama na području Hrvatske. Analizirane su novine i časopisi koji su izlazili u razdoblju od 1830. godine do kraja 19. stoljeća. Izdvojeni su članci u kojima se ističe bioetički senzibilitet te su oni dalje razvrstani u pet skupina s obzirom na osnovnu temu pojedinog novinskog članka: gospodarske teme ; borba s predrasudama i praznovjerjima ; lokalni problemi ; satirični tekstovi ; zanimljivosti iz inozemstva. Rezultati istraživanja ukazuju na visoku razinu osvještenosti o potrebi brige za ne-ljudski živi svijet. Dominiraju teme odnosa prema domaćim i divljim životinjama, osuda mučenja i ubijanja životinja iz obijesti (posebno kada su počinitelji djeca) te odnos prema radnim životinjama. Drugi dio izlaganja kratko će ukazati na najranije oblike institucionalizacije zaštite prirode na području Hrvatske, čiji počeci također datiraju u 19. stoljeće.