Kognitivno ili moralno poboljšanje čovjeka? - Selak, Marija (2014)
Neki od najpoznatijih promicatelja biomedicinskog poboljšanja čovjeka u pogledu ideje biomedicinskog moralnog poboljšanja našli su se na suprotnim stranama. Dok ga Ingmar Persson i Julian Savulescu smatraju najvažnijim oblikom biomedicinskog poboljšanja čovjeka, John Harris oštro je protiv. Harris, koji je inače veliki pobornik kognitivnog biomedicinskog poboljšanja čovjeka, moralno biomedicinsko poboljšanje smatra prijetnjom slobodi. U ovom će se izlaganju ukratko izložiti navedena debata s namjerom ukazivanja na to da u njoj niti jedna strana ne pobjeđuje. Naime, nemoguće je izbjeći međuovisnost svih vrsta poboljšanja, gdje su jedna sredstva drugih, jednako kao što je nemoguće reći da postoji dio ljudskog tijela čije stanje ne utječe na cjelinu ljudskog bića. Stoga će se u završetku rada otvoriti pitanje pozadine cjelokupne ideje tehno-znanstvenog pokušaja »oslobođenja« čovjeka.
Projekt MZOS
HRV