Šalamunova neovangarda između moderne i postmoderne - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (2011)
Iako danas još uvijek nije jasna granica između modernosti i postmodernosti moja će analiza „izabranog djela“ Tomaža Šalamuna u okviru aktualne diskusije o postmodernizmu i suvremenoj poeziji pokušati utvrditi barem neke značajke neoavangarde kao svojevrsne granične poetike, koja istodobno afirmira i relativizira modernističke vrijednosti visoke književnosti (aspekti ludizma i jezične igre, pitanje ironije, odnosi Pjesnika, autora i lirskog subjekta, dimenzije prostora u Šalamunovoj poetici, problematika stiha i oblika). Posebno će se pokušati izlučiti sastavine postmodernizma u Šalamunovom kasnijem stvaralaštvu.
Znanstveni skup Slovenska medkulturna neoavangarda - poezija in svet Tomaža Šalamuna organizirali smo s naslova ovoga projekta u suorganizaciji s Fakultetom za humanistične študije u Kopru (doc. dr. Jacek Krištov Kozak i doc. dr. Barbara Pregelj). Kao poseban gost simpozija bio je u oba dana Tomaž Šalamun, a naročit doprinos s hrvatske strane dali su i članovi naše znanstvene zajednice izvan projekta (prof. dr. Z. Maković, viši asist. Đurđica Čilić Škeljo, asist. B. Oblučar).
Projekt MZOS