Šalamunova neovangarda između moderne i postmoderne - Kovač, Zvonko, profesor književnosti (2011)
Iako danas još uvijek nije jasna granica između modernosti i postmodernosti moja će analiza „izabranog djela“ Tomaža Šalamuna u okviru aktualne diskusije o postmodernizmu i suvremenoj poeziji pokušati utvrditi barem neke značajke neoavangarde kao svojevrsne granične poetike, koja istodobno afirmira i relativizira modernističke vrijednosti visoke književnosti (aspekti ludizma i jezične igre, pitanje ironije, odnosi Pjesnika, autora i lirskog subjekta, dimenzije prostora u Šalamunovoj poetici, problematika stiha i oblika). Posebno će se pokušati izlučiti sastavine postmodernizma u Šalamunovom kasnijem stvaralaštvu.