Stavovi studenata o pravima osoba homoseksualne orijentacije - Jugović, Ivana (Array, 2014)
Cilj istraživanja je ispitati ključne čimbenike koji objašnjavaju stavove studenata/ica prema pravima gejeva i lezbijki te rodne razlike u podržavanju pojedinih prava. Pretpostavljalo se da muškarci imaju negativnije stavove od žena te da su stavovi prema gejevima negativniji od onih prema lezbijkama (Kite i Whitley, 1996 ; Herek, 2002). U istraživanju je sudjelovalo 1498 studenata/ica (72.5% žena) različitih studijskih programa s 4 hrvatska sveučilišta, a ispitani su stavovi prema pravima gejeva i lezbijki, moderne predrasude prema homoseksualnim osobama, percepcija položaja homoseksualnih osoba te socio-demografski podaci. Rezultati pokazuju da se muškarci manje nego žene slažu da bi gejevi i lezbijke trebali imati prava koja imaju heteroseksualne osobe. Također se pokazalo da ispitanici/e manje podržavaju prava gejeva nego prava lezbijki na usvajanje djece, na posvajanje biološkog djeteta partnera/ice te na nasljeđivanje imovine partnera/ice nakon njegove/njezine smrti. Pravo na zapošljavanje, posjećivanje partnera/ice u bolnici i sklapanja braka u jednakoj mjeri (ne)podržavaju u slučaju gejeva i lezbijski. Regresijske analize su pokazale da su predrasude prema homoseksualnim osobama najsnažniji prediktor stavova o pravima lezbijki i gejeva. Može se zaključiti da se prava lezbijki i gejeva više podržavaju što su predrasude manje, što se položaj homoseksualnih osoba percipira lošijim te što je interes za ravnopravnost homoseksualnih osoba veći, a religioznost niža. Viši stupanj kontakta također je značajno objasnio veću podršku pravima gejeva, dok je na prava lezbijki djelovao indirektno, putem medijacijskog efekta predrasuda. Uključivanje sadržaja o seksualnoj orijentaciji u sveučilišnu nastavu također djeluje pozitivno na stavove studenata o pravima lezbijki i gejeva posredno putem smanjenja predrasuda. Ovi rezultati mogu imati praktične implikacije za javne politike koje se bave LGBT problematikom. Rezultati upućuju na to da nepodržavanje različitih prava homoseksualnih osoba, koja heteroseksualne osobe imaju, na prvom mjestu proizlazi iz predrasuda, te bi stoga pružanje znanstveno utemeljenih informacija kroz edukacije moglo umanjiti predrasude i time povećati podršku pravima lezbijki i gejeva. Manjinski stres kojem su pripadnici seksualnih manjina izloženi, a koji proizlazi i iz diskriminacije na razini sustava, na ovaj bi način potencijalno bio umanjen, što bi doprinijelo kvaliteti života homoseksualnih osoba i sigurnosti njihovih obitelji."