Digitalni repozitoriji i stvaranje informacijske infrastrukture - Vrana, Radovan (Array, 2014)
Digitalni repozitoriji bitan su izvor znanstvenih i stručnih sadržaja. Nastali otprilike u isto vrijeme kada i prve digitalne knjižnice, s istima dijele neka zajednička obilježja, ali i razvojne probleme. Njihova otvorenost i usmjerenost dugoročnomu očuvanju pomno probranih sadržaja čini ih osobito zanimljivim određenim strukama koje se nalaze u potrazi za rješenjem dugoročne pohrane digitalnih sadržaja, ali i onih koje je tek potrebno digitalizirati. Kako današnje doba donosi veliku neizvjesnost svim informacijskim ustanovama s gledišta novčanoga potpomaganja njihova rada, ali i razvoja novih informacijskih usluga temeljenih na digitalnim sadržajima uz primjenu digitalnih tehnologija, digitalni repozitoriji privlačno su rješenje mnogim takvim ustanovama jer mogu osigurati kvalitetnu organizaciju digitalnoga i digitaliziranoga sadržaja, i što je još važnije, njegovu uporabu. Ispravnost stvaranja pouzdanja u digitalne repozitorije ogleda se u svakodnevnome porastu njihova broja, osobito digitalnih repozitorija s otvorenim pristupom sadržajima koje nude znanstvenoj, ali i neznanstvenoj publici. Korisnici digitalnih repozitorija stoga očekuju raznolike mogućnosti uporabe sadržaja dostupnih u digitalnim repozitorijima u različitim digitalnim okolinama i na različitim elektroničkim uređajima, što digitalne repozitorije čini zanimljivim širokomu rasponu korisnika. Digitalni repozitoriji dio su globalne informacijske infrastrukture koja je još u nastajanju, a zbog čega još uvijek nisu poznati svi dobri i loši aspekti njihove moguće uporabe u bližoj i daljoj budućnosti. Nadalje, djelovanje digitalnih repozitorija ovisi o nizu čimbenika, u koje ubrajamo i redovito novčano potpomaganje, obnovu tehnologije, osposobljeno osoblje, primjenu standarda za organizaciju i opis sadržaja, upravljanje itd. Iz navedenoga je jasno kako se unatoč svojoj punoljetnosti digitalni repozitoriji i dalje nalaze pred nizom izazova pa će predavanje pod ovim naslovom ponuditi sliku o mogućnostima koje nude digitalni repozitoriji, ali i izazovima pred kojima se nalaze radi što kvalitetnijega razvoja pouzdane informacijske infrastrukture i što veće dostupnosti digitalnih sadržaja.