Sociokulturni razvoj: varijacija i/ili transformacija - Katunarić, Vjeran (Array, 2014)
U radu se raspravlja o odnosu između Darwinove paradigme varijacije i Spencerove paradigme transformacije s obzirom na procese sociokulturnog razvoja. Napose se analiziraju udjeli tih paradigmi u hladnoratovskom razdoblju i nakon pada "željezne zavjese". Danas su u igri dvije strategije razvoja: slobodno tržište, kao dominantna, i održivi razvitak, kao subalterna strategija. Analizirajući polazišta dvaju projekata održivog razvitka u Hrvatskoj, projekt Strategije kulturnog razvitka i (tekući) projekt Titius, autor ukazuje na isprepletenost paradigmi varijacije i transformacije. Na osnovi toga dolazi do općenitijeg zaključka da je ravnoteža između suprotstavljenih interesa rasta i interesa održavanja prirodnog i izgrađenog miljea, ili "ubrzanog vremena" poslovnog svijeta i "sporog vremena" lokalnih zajednica, ključan način primjene obiju paradigmi (evolucije) u cilju izgradnje održivog razvitka kao dinamičnog i holističkog koncepta razvoja