Gramatika u kontekstu: O primjerima u hrvatskim gramatikama - Badurina, Lada (Array, 2014)
Gramatički su opisi zasnovani na jezičnim izvorima, pa se redovito i potkrepljuju odgovarajućim primjerima (pretpostavljene/moguće i/ili potvrđene) jezične uporabe. U prilogu se analiziraju primjeri rečenica iz gramatika hrvatskoga jezika, poglavito oni iz poglavlja u kojima se opisuje/propisuje sintaktička norma. Odabir se primjera pritom motri u kontekstu teorijsko-metodoloških koncepcija pojedinih gramatika, ali i društveno-političkih i ideoloških okolnosti u kojima su ti priručnici nastajali, odnosno u kojima su bivali objavljivani.